Thebloggers.com.cy

Σταθερή προοπτική για την οικονομία

Της Νατάσας Πηλείδου

Αριστίνδιν Υποψήφια ΔΗΣΥ Λευκωσίας

 

 

Αισθητή βελτίωση σημείωσε το 2015 η οικονομία μας. Από το ναδίρ που είμασταν αρχίσαμε πλέον και σταθεροποιούμε την κατάσταση. Με τη σωστή πολιτική της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και την πλήρη στήριξη του ΔΗΣΥ, διορθώσαμε πολλά, γεγονός που φαίνεται από τη βελτίωση των αριθμών, αλλά και από το ότι δημιουργήσαμε προοπτική για το μέλλον. Προοπτική σε αυτόν τον κόσμο, όπου οι πολίτες πέρασαν και περνούν πολλά. Και αυτό ακριβώς είναι που επιδιώκουμε: Από εδώ και πέρα, να δοθούν στον κόσμο αυτά που του αξίζουν και να του δείξουμε με πράξεις ότι οι θυσίες του έπιασαν τόπο.

Με ανάπτυξη μεγαλύτερη του 1,5% το 2015, νοικοκυρεύτηκαν τα δημόσια οικονομικά του τόπου και σε μόλις δυο χρόνια πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα. Η Κύπρος υπερβαίνει το μέσο όρο της ευρωζώνης και επιτυγχάνει το ψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 7 χρόνων.

Η Κύπρος βγήκε ξανά στις αγορές, έχοντας ενθαρρυντικά επίπεδα στα «spreads» των Κυπριακών ομολόγων. Ακόμα πέτυχε την έξοδο της από το μνημονιακό πρόγραμμα αποσπώντας πολλούς επαίνους για τα επιτεύγματα της μέσα σε τρία χρόνια.

Ταυτόχρονα, το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου έχει πλέον εξυγιανθεί και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη διεθνών επενδυτών, Σήμερα, η κεφαλαιουχική βάση των τραπεζών μας έχει ενισχυθεί σημαντικά.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας αναμένεται να επιταχυνθεί μέσα στο 2016 και να ανέλθει σε ψηλότερα ακόμη επίπεδα.

Αυτός ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης, σε συνδυασμό με το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών θα έχουν και θετική αντανάκλαση σε όλες τις πτυχές της οικονομίας.

Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι αυτά δεν είναι αρκετά, διότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις ειδικά στην πραγματική οικονομία, τις οποίες με τόλμη και αποφασιστικότητα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Η ανεργία, παρά την αποκλιμάκωση κατά 4% παραμένει σε ψηλά επίπεδα. Για να πετύχουμε περαιτέρω μείωση της ανεργίας θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε πολιτικές που θα ενθαρρύνουν τον ιδιωτικό τομέα να επενδύσει. Επίσης, απαιτείται η δημιουργία ενός αξιόπιστου περιβάλλοντος προσέλκυσης επενδύσεων ξένων και ντόπιων.

Ακόμα, πρέπει να περιορίσουμε τις στρεβλώσεις και όλα όσα εμποδίζουν τους επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα μας. Χωρίς ταχεία εξυπηρέτηση και αξιοπιστία, πολλοί ξένοι επενδυτές πιθανό να στραφούν σε ανταγωνιστικές αγορές. Και χωρίς επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Αυτός ο τόπος έχει προοπτική. Προσωπικά έχω εμπιστοσύνη στη χώρα μας και στην κοινωνία μας. Και αυτό, γιατί γνωρίζω τις μεγάλες δυνατότητες μας. Σήμερα, η Κύπρος βγήκε από τον φαύλο κύκλο του μνημονίου, έβαλε σε τάξη τα δημοσιονομικά της και είναι σε μια σταθερή πορεία. Δεν έχουμε, ωστόσο, ικανοποιητική ανάπτυξη παρόλο που η οικονομία μας αναβαθμίζεται με κάθε ευκαιρία, έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήσουμε ανολοκλήρωτα τα όσα αρχίσαμε και τις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλεται να γίνουν. Μάλιστα κρίνεται αναγκαίο να κάνουμε και ακόμα περισσότερα πράγματα από μόνοι μας από όσα μας είχαν επιβληθεί από τους δανειστές μας. Διότι πλέον έχει γίνει κατανοητό από όλους ότι πρέπει να αλλάξουμε πολλά για να πάμε μπροστά. Τα αποτελέσματα από όσα εφαρμόστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια ήταν ευεργετικά για την  χώρα μας, πράγμα που φάνηκε στους αριθμούς. Από εδώ και πέρα θα αρχίσει και ο κόσμος να αισθάνεται την αλλαγή και αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος μας.

Για το 2016, οι προοπτικές φαίνονται ενθαρρυντικές. Με το σωστό χειρισμό, οι επενδυτικές ευκαιρίες θα πολλαπλασιαστούν και η Κύπρος θα καταστεί πιο ανταγωνιστική. Οι αντοχές που επέδειξε η οικονομία, ιδιαίτερα στους κλάδους των υπηρεσιών, του τουρισμού και της ναυτιλίας θα συνεχίσουν να συμβάλουν στη θετική επίδοση της χώρας. Αξιοποιώντας τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και περιορίζοντας τα αρνητικά, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ευοίωνο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Προσωπικά, και εφόσον οι συμπολίτες μου με τιμήσουν με τη ψήφο τους προτίθεμαι να αναλάβω πολλές πρωτοβουλίες με σκοπό να οικοδομήσουμε ένα αύριο με σταθερή προοπτική.

Με σταθερή προσήλωση στις επιδιώξεις μας μπορούμε να καταστήσουμε τα όσα περάσαμε τα προηγούμενα χρόνια μια θλιβερή ανάμνηση του παρελθόντος. Μια απόδειξη της δύναμης, της θέλησης και της εργατικότητας του κυπριακού λαού.