Thebloggers.com.cy

Ήρθε η ώρα της κάθαρσης

Του Γιάννου Ιωάννου

Υποψήφιος Βουλευτής Κινήματος Οικολόγων/Συνεργασίας Πολιτών

 

 

Τα τελευταία χρόνια  ο λαός μας βιώνει μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση, μια κρίση αξιών.

Έχουν πτωχεύσει όχι μόνο επιχειρήσεις και νοικοκυριά αλλά και οι πατροπαράδοτες πολιτικές και δομές εξουσίες.

Οι ανίκανοι ή οι διεφθαρμένοι πολιτικοί, οι απατεώνες τραπεζικοί και οι διαπλεκόμενοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μας οδήγησαν στην οικονομική και ηθική φτώχεια. Δεν μας έκλεψαν μόνο τα εκατομμύρια ευρώ, μας έκλεψαν την πίστη μας, σε αξίες και ιδανικά, μας έκλεψαν την ελπίδα.

Είκοσι χρόνια ως Κίνημα Οικολόγων προειδοποιούσαμε ότι η ευμάρεια και η σπατάλη, η πολυτελής βιτρίνα, ήταν μια πλάνη και ένα όνειρο. Το οικονομικό θαύμα της χώρας μας είχε γυάλινα πόδια. Δημιουργήθηκε και συντηρήθηκε από ένα σύστημα εξουσίας που είχε μόνο σκοπό την εξυπηρέτηση της αισχροκέρδειας και του άνομου κέρδους και όχι την εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών του ανθρώπου.

Το οικονομικό και πολιτικό καθεστώς της χώρας μας, αντιμετώπισε τη φύση και τους ανθρώπους ως αναλώσιμο υλικό και ως φθαρτά προς κατανάλωση, με σκοπό το κέρδος για την ολιγαρχία.

Την αποτυχία του καθεστώτος φορτώθηκαν οι απλοί άνθρωποι, οι καταθέτες, οι δανειολήπτες, οι εργαζόμενοι, οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, οι συνταξιούχοι, οι πολύτεκνοι, οι μονογονιοί κ.ο.κ. Κυρίως όμως το κόστος της αποτυχίας του καθεστώτος το πληρώνει η νέα γενιά, που αντιμετωπίζει καθημερινά τον εφιάλτη της ανεργίας.

Η πολιτική και οικονομική ηγεσία της χώρας μας, έφερε την τρόικα και το μνημόνιο, με μια σειρά από νόμους που ψηφίστηκαν στη Βουλή από το 2011 μέχρι πρόσφατα. Σε αυτή την διαδικασία πολιτικής συνενοχής ενεπλάκησαν δυστυχώς, όλα τα παραδοσιακά κόμματα της χώρας. Τα πολιτικά κόμματα που ευθύνονται για την καταστροφή,  ευθύνονται και για την κακή και άδικη διαχείριση της κρίσης.

Όλοι ξέρανε για τη διαπλοκή. Όλοι ξέρανε για τις μίζες. Όλοι ξέρανε για τις κρυφές χρηματοδοτήσεις των κόμματων. Σε πολλές περιπτώσεις ως κίνημα οικολόγων εκθέσαμε αυτή την κατάσταση με όσες δυνάμεις διαθέταμε. Εμείς μιλήσαμε πρώτοι για τα σκάνδαλα του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ, για το Λώλο και για τον Μπόμπολα. Εμείς μιλήσαμε για τις μίζες στους εξοπλισμούς, στα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα. Εμείς αναδείξαμε το σκάνδαλο των ελαττωματικών πασσάλων της ΑΗΚ και το σκάνδαλο των χαριστικών χαλαρώσεων στην λίμνη Πόλης Χρυσοχούς και πολλά άλλα.

Δεν μας άκουγαν οι κυβερνώντες. Δεν μας άκουγαν τα κόμματα. Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί, αφού αποδεικνύεται πλέον η σχέση τους με την διαφθορά και τη διαπλοκή. Τώρα είναι η ώρα της δικαίωσής μας.

Δεν είναι όμως αρκετό να μας λένε ότι είχαμε δίκαιο. Θέλουμε δικαιοσύνη. Θέλουμε τιμωρία. Θέλουμε να επιστρέψουν τα κλεμμένα. Αυτή είναι μεγάλη ευθύνη των διωκτικών αρχών, των ανεξάρτητων αξιωματούχων και των δικαστηρίων.

Δεν θα συμβιβαστούμε με ο,τιδήποτε λιγότερο. Δεν θέλουμε να κουκουλωθεί καμιά υπόθεση. Δεν θέλουμε να την γλυτώσει κανένας απατεώνας. Δεν θα ανεχθούμε να κρυφτούν κάποιοι πίσω από συγγένειες, φιλίες, κομματικές ταυτότητες και κουμπαριές.

Εμείς οι πολίτες, εμείς το Κίνημα Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών δεν είμαστε μέρος του προβλήματος της διαφθοράς και της διαπλοκής. Είμαστε όμως μέρος της κάθαρσης και της τιμωρίας.

Ξέρουμε ότι σε αυτήν την επιχείρηση της κάθαρσης και τιμωρίας, έχουμε την συμπάθεια και συμπαράσταση χιλιάδων πολιτών. Αλλά σε αυτήν τη μάχη ενάντια στη διαφθορά δεν αρκεί η συμπάθεια. Πρέπει η συμπάθεια και η εκτίμηση, να μετατραπεί σε ψήφο.

Στις 22 Μαΐου πρέπει το like να γίνει ψήφος. Να γίνει ψήφος και δύναμη ανατροπής, δύναμη τιμωρίας, δύναμη κάθαρσης.