Thebloggers.com.cy

Για μια πιο δίκαιη και ανταγωνιστικά πιο ελεύθερη αγορά

Του Δρα Λουκά Αριστοδήμου

Αριστίνδην Υποψήφιος Λευκωσίας με τη Συμμαχία Πολιτών

 

 

Γενικά είναι παραδεχτό πως ζούμε σε μια άδικη κοινωνία που σκόπιμα μας δημιούργησε το ελεεινό κομματικό κατεστημένο που μας κατέστρεψε. Η αδικία ενισχυόμενη και από την παράλογη απληστία κάποιων για πλουτισμό, επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει περισσότερο τις κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερες ομάδες των πολιτών, όπως των μισθοσυντήρητων, των συνταξιούχων και γενικά των καταναλωτές.

Σ’ αυτή την άδικη λοιπόν κοινωνία είναι αδύνατο να λειτουργήσει από μόνη της μια ελεύθερη αγορά η οποία να ακολουθεί τους κανόνες της αυτορρύθμισης. Απλά γιατί είναι κατευθυνόμενη από οικονομικά συμφέροντα. Ελεύθερη η αγορά μπορεί να είναι μόνο για όσους μπορούν να την χειραγωγούν και να την μανουβράρουν.

Από την άλλη, αυτό που λέγεται ελεύθερος ανταγωνισμός έχει υποκατασταθεί από τον ανταγωνισμό στο ποιος θα επιβάλει τις ψηλότερε αυξήσεις στις τιμές. Λόγω δε της απουσίας προστασίας και οποιουδήποτε ελέγχου, η κερδοσκοπία έχει καταστεί έγκλημα χωρίς τιμωρία με θύματα τους υπό ομηρία καταναλωτές.

Έτσι η ελεύθερη αγορά, κατά τα κυπριακά πρότυπα, κατάντησε να σημαίνει ότι οι οποιοιδήποτε, (του κράτους και των οργανισμών του μη εξαιρουμένων), οι τράπεζες, οι παραγωγοί, οι μεσάζοντες και γενικά οι έμποροι και οι προνομιούχοι επαγγελματίες (γιατροί δικηγόροι κ.ά.), ανεμπόδιστα και ανά πάσα στιγμή, μπορούν να αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών τους.

Ο δε δύσμοιρος Κύπριος καταναλωτής είναι «ελεύθερος» να αποφασίσει τι;

  • Αν θα αγοράσει και να φάει ψωμί ή όχι;
  • Αν θα αγοράσει και να πιει γάλα ή όχι;
  • Αν θα αγοράσει και να πιει νερό ή όχι;
  • Να περιφέρεται από πρατήριο σε πρατήριο για να βρει 1 ή 2 εκατοστά του σεντ διαφορά για να προμηθεύσει το αυτοκίνητο του με καύσιμα;

Αυτό συνιστά την «ελεύθερη αγορά» και έτσι γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα του καταναλωτή στην Ευρωπαϊκή Κύπρο; Έτσι προστατεύεται ο Κύπριος καταναλωτής;

Μερικοί αρέσκονται να λένε ότι και ο καταναλωτής έχει ευθύνη. Ότι πρέπει να αλλάξει νοοτροπία και συμπεριφορά. Να γίνει πιο απαιτητικός και πιο διεκδικητικός. Ναι κι εμείς το λέμε, το θέλουμε και το επιδιώκουμε ως Οργάνωση.

Αυτό όμως, για να γίνει δυνατό, χρειάζεται κάτι βασικό χωρίς το οποίο κάθε προσπάθεια αποβαίνει μάταιη. Το κράτος (εκτελεστική και νομοθετική εξουσία) να αποφασίσουν τη δημιουργία ανεξάρτητων και αξιόπιστων θεσμών στους οποίους, οι μεν καταναλωτές να προσφεύγουν και να δέχονται αποτελεσματική θεραπεία, οι δε παραβάτες να υφίστανται αποτρεπτική τιμωρία. Αυτά δε να γίνονται με απλό τρόπο και σε ουσιώδη χρόνο, όχι όπως τώρα με προσφυγές στα δικαστήρια και σε 2-3 χρόνια, πράγμα που, αντι να τιμωρεί, ευνοεί τους παραβάτες οι οποίοι έχουν την ευχέρεια να συνεχίζουν να κερδοσκοπούν δυσανάλογα με την ενδεχόμενη δικαστική τιμωρία.

Χρειάζεται δηλαδή, επιτέλους, οι καταναλωτές να έχουν πραγματική προστασία κατά τρόπο που να τους ενθαρρύνει να καταγγείλουν και να δικαιώνονται πραγματικά. Μόνον έτσι θα αποκτήσουν τη σωστή νοοτροπία κα συμπεριφορά. Ας αναλάβει λοιπόν το κράτος τις ευθύνες του.

Κάποιοι, επικαλούνται τη δημοσιοποίηση, το προσφιλές σε μερικούς “name and shame”. Ποια όμως ΜΜΕ είναι εκείνα και πόσα που προβαίνουν σε δημοσιοποιήσεις αφού έχουν να συνυπολογίσουν το εμπορικό τους κόστος από διαφημίσεις; Άσε που και κάποιοι αρμόδιοι, ενεχόμενοι και στη διαπλοκή, αποφεύγουν να δημοσιοποιούν.

Αν πραγματικά ήθελαν την δημοσιοποίηση, έχουν τη δυνατότητα και έχουν και το μέσο, το ΡΙΚ. Πώς όμως το κρατικό αυτό Ίδρυμα θα κάνει δημοσιοποιήσεις όταν διαθέτει απεριόριστο χρόνο στην εμπορική διαφήμιση; Εδώ ούτε στις οργανώσεις καταναλωτών δεν αφιερώνει χρόνο, γιατί ενδίδει στις πιέσεις και απειλές των μεγάλων διαφημιζομένων.

Αγαπητοί καταναλωτές αν συμφωνείτε με τα πιο πάνω, σίγουρα θα συμφωνείτε και με την αναγκαιότητα της αλλαγής του σαθρού και αμαρτωλού κατεστημένου που, με το αζημίωτο, αποφασίζει πάντα με γνώμονα όχι το δικό σας συμφέρον, αλλά αυτών με τους οποίους διαπλέκεται σε βάρος σου.

Αποφασίστε και ψηφίστε στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, έτσι που να αναδείξετε ανθρώπους διαχρονικά αδιάφθορους που εργάζονται ανιδιοτελώς για σας, για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα σας.