Thebloggers.com.cy

«Φύλακας Άγγελος» για τους Σκανδιναβούς. Όχι όμως για τους Κύπριους καταναλωτές…

Του Δρα Λουκά Αριστοδήμου

Αριστίνδην Υποψήφιου Λευκωσίας με τη Συμμαχία Πολιτών

 

 

Για τον θεσμό του Επιτρόπου Καταναλωτών έχουμε μιλήσει και έχουμε γράψει τόσες φορές που δεν νομίζουμε ότι υπάρχει καταναλωτής που δεν άκουσε ή δεν διάβασε γι’ αυτόν. Ένας θεσμός που ιδρύθηκε πριν εβδομήντα τόσα χρόνια στις Σκανδιναβικές χώρες πρώτα και τα τελευταία χρόνια σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες πλην της Κύπρου. Τόσο προστατευτικά και αποτελεσματικά λειτουργεί που οι Σκανδιναβοί τον λεν «Φύλακα Άγγελο».

Χάριν της ιστορίας αναφέρουμε ότι εμείς πρώτοι ζητήσαμε τη δημιουργία και στην Κύπρο του θεσμού αυτού το 1997. Ο κ. Λευτέρης Χριστοφόρου, που ήταν τότε στην πρώτη θητεία του ως βουλευτής έδειξε ενδιαφέρον και αφού ενημερώθηκε από μας, ενέγραψε σχετικό θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Αξιών.

Έτσι ξεκίνησε η συζήτηση του θέματος που, από τότε, επαναλήφθηκε πολλές φορές και πέρασε από πολλές συμπληγάδες χωρίς τα μεγάλα κόμματα, για δικά τους συμφέροντα αλλά και διαπλεκόμενα, να το υποστηρίξουν. Στην προηγούμενη περίοδο της Βουλής, με δική μας πάλιν παράκληση, ο κ. Ομήρου κατάθεση σχετική νέα Πρότασης Νόμου, η οποία συζητήθηκε σε πολλές συνέχειες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, της οποίας τότε προήδρευε ο κ. Λ. Χριστοφόρου.

Η τελευταία συζήτηση έγινε στις 22 Μαρτίου του 2011. Η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, της οποίας ηγούμαι, αντιπροσωπεύθηκε σε όλες τις συνεδρίες που έγιναν και, πάντοτε κατάθεσε ενημερωτικό και υποστηρικτικό υλικό για την ενημέρωση των βουλευτών και την υποστήριξη της ψήφισης σε Νόμο της Πρότασης και τη δημιουργία του Επιτρόπου Καταναλωτών και στη Κύπρο.

Κατά την τελευταία συνεδρία της Επιτροπής φάνηκε να υπάρχει ευνοϊκή συγκυρία για την υπερψήφιση σε νόμο της πρότασης, αφού όλοι οι κοινωνικοί εταίροι και όλες οι Οργανώσεις και Οργανισμοί εκφράστηκα θετικά. Το ίδιο μας άφησαν να πιστέψουμε και οι βουλευτές των περισσοτέρων κομμάτων, αφού δεν εκφράστηκαν αρνητικά.

Αρνητική όπως πάντα, για προφανείς λόγους περιφρούρησης της αδιαφάνειας και των κάστρων τους, ήταν η τοποθέτηση όλων σχεδόν των κρατικών υπηρεσιών, με προεξάρχουσα την Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Μάταια εμείς κάναμε έκκληση σε όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν θετικά και να υπερψηφίσουν τη δημιουργία του θεσμού του Επιτρόπου Καταναλωτών για να αποκτήσουν και οι Κύπριοι Καταναλωτές τον «Φύλακα Άγγελο» τους, όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλούν οι Σκανδιναβοί. Και ενώ εμείς περιμέναμε άσπρο καπνό, τα κόμματα, για ακόμα μια φορά και χωρίς καμιά εξήγηση, δεν αποφάσισαν τίποτε, παραπέμποντας στην επόμενη βουλευτική περίοδο, δηλαδή αυτήν που μόλις πρόσφατα έκλεισε, για να επαληθευτεί ακόμα μια φορά η λαϊκή παροιμία που λέει: «Απόν θέλει να πα στον μύλον πέντε μέρες κοσιινίζει», αφού για άλλα πέντε χρόνια το θέμα δεν επανήλθε.

Η Κύπρος, με τις ιδιάζουσες συνθήκες μικρού μεγέθους και αγοράς που έχει, οι οποίες δεν ευνοούν τη σωστή και υγιή λειτουργία του ανταγωνισμού, έχει απόλυτη ανάγκη τον ανεξάρτητο αυτό θεσμό. Η δημιουργία αυτού του θεσμού θα μπορέσει επίσης να αντιμετωπίσει την αναποτελεσματικότητα των κρατικών υπηρεσιών που, είτε γιατί πολλές φορές θέτουν οικονομικά συμφέροντα πάνω από τα συμφέροντα των καταναλωτών, είτε γιατί λόγω της πολυδιάσπασης και της της γραφειοκρατίας, αδυνατούν να συντονιστούν και να του δώσουν την πραγματική και αποτελεσματική προστασία που τόσο πολύ έχει ανάγκη.

Τέλος, πέρα από την αντικειμενική αναγκαιότητα, η Βουλή και τα κόμματα, ψηφίζοντας τον νόμο θα έδιναν, ιδιαίτερα μέσα σ’ αυτή τη φοβερή οικονομική κρίση, στον Κύπριο Καταναλωτή, ένα πολύ μεγάλο ανακουφιστικό αντιστάθμισμα στην αφαίμαξη της τσέπης του από την ακρίβεια και τους φόρους και παράλληλα θα έδιναν στην αγορά ένα όπλο για αποτελεσματική καταπολέμηση της αισχροκέρδειας.

Η επαναφορά του θέματος αυτού και η δημιουργία των ευνοϊκών συνθηκών για την πρακτική και αποτελεσματική προώθηση του προς ψήφιση, θα αποτελέσει για μας σημαντική προτεραιότητα και μέλημα κατά την νέα θητεία της Βουλής που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές.